Rabu, 7 April 2010

High taste

High taste dirujuk kepada mereka yang berselera tinggi. Tinggi disini pun sesuatu yang relatif. Kalau pendapatan 1000 sebulan, tapi dia gunakan kereta Proton Wira,. itu "high taste" . Maknanya kereta itu tidak layak digunakan olehnya yang bergaji kecil. Kalau dia berpendapatan 300 juta sebulan, dan menggunakan jet peribadi Boeing 767, itu adalah normal, bukannya high taste sebab dia berkemampuan dan pengunaan jet itu tidaklah merosakkan imbangan kewangannya. Cuma dia agak membazir dan membazir itu kerja syaitan. Bukankah Rasulullah pernah berpesan agar kita berjimat cermat hatta dalam mengambil wuduk?.

Itulah bezanya "high taste " dengan membazir. High taste ialah selera yang terlalu tinggi melebihi kemampuan tetapi membazir ialah apa saja yang dibuat yang melebihi keperluan. Saya ambil beberapa contoh manusia yang high taste. Ketika saya di U dulu, ada seorang kawan dari Ampang . Dia memang high taste. Bila dapat biasiswa, dibelikannya baju yang mahal-mahal. Kasut ratusan ringgit. Ketika kita menjadi pelajar, ini adalah sesuatu yang boleh diangap high aste kerana duit biasiswa bukan dapat selalu. Setahun dua kali saja. Bila dah duit dibelanjakan begitu banyak, maka jadilah dia tak pernah cukup duit. Selalunya sayalah tempat dia meminta wang. Saya pun bukan banyak duit, tapi berilah juga kerana kasihankan kawan yang kesempitan. Dia ceritalah lagi tentang bapanya seorang kontraktor, ada caterpillar, ada pekerja dan sebagainya. Entah macam mana pada suatu hari saya pergi kerumahnya dan saya lihat rumahnya itu rumah setinggan yang amat kecil dengan penghuni yang begitu ramai. Takkanlah kontraktor rumah begitu kecil. Tak taulah pula mungkin kontraktor ini terlalu "LOW TASTE".

Diceritakan pula oleh seorang kawan saya tentang adiknya yang menuntut di luar negara. Ini satu lagi cerita orang yang high taste. Adiknya ini menuntut 3 tahun di luar negara. Maka dapatlah satu AP untuk membawa balik kereta. Dengan pendapatannya yang agak sederhana dengan suami yang tiada kerja, maka eloklah dibelikan kereta yang sederhana sebab cukainya agak rendah. Tapi, disebabkan suaminya begitu high taste walaupun tak ada kerja, dipaksanya isterinya membeli kereta setaraf Herrier. Wow, hebat tu. Kalau di Malaysia Herrier tu untuk orang kaya sahaja. Saya memang tak mampu. Its out of my taste. Bila kereta besar, maka cukainya mahal. Kereta akan datang 2 minggu lagi di pelabuhan, Nak ambil kereta kena pula bayar 20 ribu lebih, mana nak cari duit?

Anak saya yang sulung memang saya puji dari segi low taste nya. Sewaktu di U lagi pun, pakaiannya cukup sederhana. Baju kurung hanya ada beberapa helai. Itulah yang diulang-ulang pakai sehingga 5 tahun di U. Semua kawan-kawannya dah boleh agak apa pakaiannya hari-hari sebab sedikit sangat. Ramai yang menganggap dia anak orang yang cukup miskin. Ketika dia kahwin, ramailah kawan-kawannya bertandang kerumah saya dan mereka terkejut melihat keadaan rumah saya yang agak selesa.Mereka terkejut kerana sangkaan mereka meleset. Malah selepas kerja dan kahwin  pun, dia masih mengekalkan kehidupan yang cukup sederhana, pakaian yang cukup murah dan kereta yang cukup kecil. That's low taste. Anak kedua saya pun sangat low taste dari segi pakaian pula. Dia belikan pakaiannnya daripada kedai "bundle" ditepi jalan. Alhamdulillah, saya dikurniakan anak-anak yang LOW TASTE.

Untungnya low taste ini ialah kita terhindar daripada dosa riak, sombong yang Islam larang. Lagi satu duit pun boleh simpan sebab belanja kurang. Satu lagi contoh manusia yang low taste ialah pengerusi CNN , News Week dan Warner Brothers. Tiga syarikat gergasi yang cukup hebat daripada segi pendapatannya. Pengerusi ketiga-tiga syarikat ini ialah seorang yang bernama Ted Turner. Orang yang cukup sederhana, menggunakan kereta Ford Mustang yang cukup lama, tinggal di rumah yang cukup kecil ( berbanding pendapatannya ).Pendekata dia amat low taste tetapi mampu menderma US satu billion setahun kepada PBB. Itulah hebatnya Ted Turner, seorang yang bukan Islam tetapi mengamalkan tuntutan Islam. Kalaulah Ted Turner seorang Islam, dia akan menjadi manusia yang lebih baik daripada kita semua.

Sebenarnya kalau kita lihat kediaman billionaire dunia, ada beberapa orang yang cukup low taste. Rumah mereka cukup sederhana berbanding pendapatan yang cukup besar. Inilah yang sepatutnya kita contohi. Oleh itu semua pelajar SMK Ibrahiim yang pandai, yang hebat, yang satu hari nanti bekerja dengan gaji yang cukup banyak, amalkan low taste ini. Dua keuntungan kita akan dapat. Tidak riak dan tidak kesempitan wang. 

HIGH TASTE LETIH.

1 ulasan:

  1. Jet Boeing 767 itu bukan milik peribadi tetapi milik syarikat bagi memudahkan perjalanan2 ke luar negara bagi tujuan business. Terutama yang penting daln perlu di segerakan hari ini juga, Halim.

    BalasPadam